Gewoon even helemaal niets

Geen goede voornemens, maar dóen!

We zitten alweer bijna op de helft van januari 2022. Veel mensen begonnen op 1 januari vol frisse moed met goede voornemens. Om allerlei redenen zijn veel van die goede voornemens op het moment dat ik dit type alweer in de prullenbak verdwenen; te groots of ambitieus, teveel voornemens in één keer, of niet specifiek genoeg, en ga zo maar door.


Ik had géén goede voornemens. Ik heb plannen, en die ga ik uitvoeren!

Nu is een mooi moment om te beginnen met één van mijn doe-acties voor 2022. Dat wordt trouwens hoog tijd, want het is er het afgelopen jaar nauwelijks van gekomen. Ik heb het dan over regelmatiger bloggen (liefst 1x per maand, maar in ieder geval 1x per kwartaal) en mijn social media bijhouden (wekelijks). Eigenlijk is het best vreemd dat ik daar het afgelopen jaar weinig tot niets mee heb gedaan. Ik vind het juist leuk om blogs te schrijven en me met social media bezig te houden. Waar het dan aan ligt? Héél kort door de bocht: ik ben mezelf in 2021 een beetje voorbij gerend.

De lange versie

Door- en doorgaan, in ieder geval al sinds het begin van de Covid-19 pandemie (maar heel eerlijk gezegd misschien ook een paar jaar daarvoor al). Vanuit de onzekerheid in een baan die stopte, mijn eigen bedrijf neerzetten. Een mooie start met fijne opdrachtgevers. Afscheid van klanten, opstarten met nieuwe klanten, het één en ander aan mijn eigen ontwikkeling doen (webinar hier, opleiding en intervisie daar) en oh ja, die social media daar wilde ik ook nog iets mee😉

En dan steeds weer dat stemmetje: Wat zeur ik nu: ik hoef niet persé fulltime te werken, dus die ‘paar uurtjes’ mogen dan toch geen probleem zijn en zijn toch prima te combineren met privé? Dat doe ik toch gewoon? Je voelt hem al aankomen, dat lukt inderdaad, en nog best lang ook. Gek genoeg ben ik daar dan ook wel weer een beetje trots op (hoezo bewijsdrang??). Maar ergens houdt het op. Begin november had ik het punt bereikt dat er echt actie nodig was om erger te voorkomen.

Gewoon even helemaal niets…

Ik heb de knop omgezet en de knoop doorgehakt. Ik heb mijn opdrachtgevers geïnformeerd dat ik vanaf half december twee weken offline zou gaan. Vanaf dat moment voelde het ook echt als ‘nog even doorbijten’. Pas toen leek het binnen te komen hoe moe ik eigenlijk was.

Als start een paar dagen sauna met overnachting, dus offline was ook écht offline. Ondanks wat Corona-beperkingen, maar gelukkig nog wel nét voordat de zoveelste lockdown inging, had mijn eerste vakantie in twee jaar niet beter kunnen beginnen. Die relax-stand heb ik de laatste twee weken van het jaar volgehouden. Het viel niet altijd mee, maar het is me gelukt de laptop met rust te laten. Ik had verder niets gepland en geen sociale verplichtingen. Elke dag nemen zoals hij komt en doen waar ik op dat moment zin in had; een boek lezen, niksen, een beetje voor me uit staren, uitgebreid lunchen, midden op de dag een film kijken, in slaap vallen en de film gewoon opnieuw starten, nog een boek lezen, en nog één, lekker naar buiten, languit met de kat op de bank liggen. Best veel gedaan voor ‘gewoon even helemaal niets doen’ eigenlijk.

En het heeft geholpen; op 3 januari, mijn eerste werkdag in het nieuwe jaar, moest ik gewoon nadenken over dat ene wachtwoord dat ik wél moet onthouden (die van wachtwoordmanager Lastpass). Dat zegt voor mij echt wel iets over hoe ik het los heb kunnen laten. Inmiddels ben ik weer helemaal up and running voor mijn klanten en voor mijzelf is dit blog het startsein voor een topjaar!

Mijn doe-lijstje in 2022

Wat staat er, naast bloggen en social media, nog meer op mijn doe-lijstje?

  • Vaker even helemaal niks moeten (vooral van mezelf) / doen.
  • Beter mijn grenzen bewaken en werkzaamheden anders plannen, zodat daarvoor ook echt meer ruimte ontstaat.

Hoe staat het met jouw plannen? Wat ga jij in 2022 doen om te zorgen dat je lekker in je vel én in je werk blijft zitten?

Kun je bij dat laatste wel wat hulp gebruiken? Laat het me vooral weten, dan kijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.

Wil je geen update missen? Volg mij dan op Linkedin, Facebook of Google!